Guru Baharu Wajib Mengajar di Pedalaman - Kera Sumbang

Latest

Cuba cakap dalam bahasa mudah.

Sabtu, Jun 15, 2013

Guru Baharu Wajib Mengajar di Pedalaman

BALIK PULAU – Tiga tahun mengajar di sekolah pedalaman adalah antara syarat baru yang akan diwajibkan kepada bakal- bakal guru.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, syarat-syarat itu membabitkan guru lepasan Institut Pendidikan Guru (IPG) kelolaan kementerian itu serta institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Bagaimanapun jelasnya, perkara itu masih pada peringkat cadangan tetapi menjadi salah satu strategi kementerian dalam usaha melahirkan barisan guru yang terlatih termasuk dari segi pengajaran dan psikologi.

“Pendedahan ini amat baik dan memberi pengalaman berguna kepada mereka. Cara ini juga dapat memastikan hanya calon yang benar-benar bersedia menyandang jawatan ini.

“Walaupun syarat ini telah diguna pakai tetapi objektifnya seperti yang dihasratkan kementerian kurang berjaya kerana kerap kali ada campur tangan pihak luar untuk guru baru ini bertukar,” katanya.

Beliau ditemui selepas merasmikan Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009 anjuran Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Balik Pulau di sini semalam.

Sumber: Kosmo! Online
Hakcipta terpelihara

1 ulasan:

TEACHER DIVA DJARI CHRONICLES berkata...

For me Sesuai juga diberikan jawatan dengan mengajar di bahagian pendalaman so dimana bakal guru - guru baru nie didedahkan dengan satu situasi yang baru agar mereka mengenal dan menimba pengalaman jika mengajar di kawasan baru