MENJULANG BAHASA MELAYU, MEMARTABATKAN BANGSA - Kera Sumbang

Latest

Cuba cakap dalam bahasa mudah.

Sabtu, Oktober 06, 2012

MENJULANG BAHASA MELAYU, MEMARTABATKAN BANGSABahasa adalah satu-satunya entiti yang boleh digunakan untuk mencapai pelbagai tujuan dan antaranya bahasa boleh dijadikan wahana mengungkapkan sesuatu kebudayaan, penanda identiti sesebuah kelompok etnik dan kuasa untuk penyatuan politik sesebuah negara. Apatah lagi, negara Malaysia dikongsi bersama oleh masyarakat majmuk yang mempunyai bahasa dan budayanya yang tersendiri.

Namun, kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran baru-baru ini yang mengatakan bahawa bahasa Melayu kian terpinggir di bumi sendiri kerana sikap malu dan rendah diri masyarakat untuk bertutur menggunakan bahasa Melayu nyata menimbulkan polemik baharu.

            Polemik terbaharu ini seolah-olah menggambarkan bahawa bahasa Melayu tidak ada kelas, bukan bahasa yang maju seperti bahasa Inggeris dan tidak boleh diangkat ke peringkat global. Kempen “Cintai Bahasa Kita”, “Bahasa Jiwa Bangsa”, “Bahasa Menunjukkan Bangsa” dan seumpamanya yang diadakan oleh kerajaan seperti tidak membawa sebarang impak yang diingini.

Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sabah, Tuan Zubaidi Abas ketika diminta mengulas kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bukan orang Melayu atau masyarakat negara ini malu untuk bertutur bahasa Melayu tetapi mereka malu apabila dilihat tidak pandai berbahasa Inggeris. Ini kerana, mereka mahu dilihat sebagai orang bandar, moden dan terpelajar.

Tambah beliau, mengenai cadangan Muhyiddin untuk menganjurkan semua majlis rasmi negara di semua peringkat dalam bahasa Melayu boleh dilakukan tetapi tidak tercatat dalam Perlembagaan negara ini. Keadaan ini berbeza dengan negara Indonesia yang mewajibkan Presidennya bertutur dalam Bahasa Indonesia tidak kira di mana beliau berada.

Justeru, menyedari akan pentingnya mengangkat bahasa Melayu di mata dunia, maka Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mengadakan Program Pembudayaan Bahasa yang dilancarkan baharu-baharu ini. Program ini yang antara lainnya bertujuan memastikan tahap penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa negara berlaku dalam kuantiti yang banyak dan kualiti yang baik tidak kira dalam sektor awam mahupun swasta dilihat sebagai satu langkah tepat dan kena pada masanya.

Bagi Zubaidi pula, usaha mengangkat bahasa Melayu ini adalah murni tetapi kejayaan langkah ini bergantung kepada iltizam politik iaitu harus disusuli dengan tindakan yang jitu dan bukan sekadar cakap kosong sahaja.


Rabiatul Adawiyah Mohd Nor

Tiada ulasan: