Explorace Bahasa - Kera Sumbang

Latest

Cuba cakap dalam bahasa mudah.

Selasa, Oktober 02, 2012

Explorace Bahasa
Alhamdulillah. Pada pagi tadi, ahli-ahli Persatuan Bahasa Melayu dengan sukses dan jayanya menjayakan *macam berbelit je ayat ni?* Explorace Bahasa yang dikendalikan oleh kumpulan Nan Mustaqim. Walaupun acara bermula lambat di sebabkan masalah-masalah yang tidak dapat di elakkan. Namun, aktiviti ini berlangsung dengan lancar tanpa sebarang masalah walaupun kami semua sedang menghadapi masalah air. Ops. Semua mandi tak lepas balik kelas tadi? :P Walaupun kami terpaksa berlari ke sana sini di bawah   sinaran mentari yang sangat terik, namun begitu, kami tetap bersemangat untuk selesaikan semua tugasan.
Ucapan perasmian oleh pensyarah pembimbing. Encik Jalalludin Ibrahim. Kemudian, sedikit taklimat yang di sampaikan oleh Nan Mustaqim selaku ketua bagi aktiviti kali ini.
Checkpoint yang pertama di tentukan oleh Nan dengan memberikan kami tempat yang akan kami tuju :

- Tempat berlangsungnya kursus kahwin (dewan kuliah)
- Tempat tarian ponggal ( astaka )
- Tempat kanak-kanak riang ( depan pra sekolah )
- KafePertandingan bermula....!Checkpoint Dewan Kuliah : Permainan Radio Buruk & Regu


Kami dikehendaki menghafal sebaris ayat dan memberitahu kepada ahli kumpulan yang lain secara bergilir-gilir dan orang yang terakhir akan memberitahu semuala ayat tersebut kepada penjaga 'checkpoint'. Kemudian, kami dikehendaki meneka peribahasa dengan cara, salah seorang ahli kumpulan melakukan gaya tanpa bersuara.Checkpoint Astaka : Lambung dan Sambut Belon Air & Lagu Diftong


Kami di kehendaki melambung belon air dan mereka satu lagu menggunakan diftong.


- gambar hiasan -


Checkpoint Pra Sekolah : Cari Kata & Cerita Mengikut Abjad


Kami dikehendaki mencari 15 perkataan dan kemudian mereka sebuah cerita berdasarkan turutan abjad secara spontan.
Checkpoint Kafe : Teka Teki & Ayat Tanya


Kami dikehendaki menjawab teka-teki dan bercerita dengan menggunakan ayat tanya sahaja.

Checkpoint Terakhir, Perpustakaan 

Dua kumpulan terawal dan dua kumpulan terakhir di kehendaki bertanding antara satu sama lain dengan mengumpulkan kad bertanda bagi kumpulan A dan kad tidak bertanda bagi kumpulan B.

Setelah selesai kesemua cabaran, kami dikehendaki mencatum puzzle yang diberikan di setiap cabaran.Pemenang bagi pertandingan Explorace ialah kumpulan 3 yang terdiri daripada Ainul, Ehsan, Siti dan Yunizar.
Tahniah diucapkan kepada kumpulan yang telah mengendalikan pertandingan ini dan terima kasih kepada semua ahli persatuan yang telah banyak memberikan kerjasama. :)
1 ulasan:

Cikgu Tini berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.