. Aktiviti : Bahasa Baku . - Kera Sumbang

Latest

Cuba cakap dalam bahasa mudah.

Rabu, Oktober 10, 2012

. Aktiviti : Bahasa Baku .
Assalamualaikum. Dah lama rasanya admin tidak meng'update' tentang aktiviti persatuan. Pada minggu lepas, ahli persatuan telah mengendalikan satu aktiviti yang bertemakan bahasa baku. Aktivti ini di kendalikan oleh kumpulan 4 yang terdiri daripada Shawaldila, Adib, E'zzati, Azura dan Farid.


Kami semua di kehendaki memilih satu situasi dengan cara mengundi untuk mendapatkan situasi tersebut. Kemudian, kami dikehendaki melakonkan situasi tersebut. Dialog dalam lakonan tersebut mestilah 100% menggunakan bahasa baku. Walaupun kita semua tahu, bahasa baku hanyalah digunakan dalam majlis-majlis formal atau rasmi sahaja.

Jika kita lihat, pada zaman dahulu, iaitu zaman 60 an, mereka menggunakan bahasa baku dalam pertuturan mereka. Hal ini dapat dilihat melalui filem-filem lama seperti filem P.Ramlee.Pengacara Majlis yang anggun. #Shawaldila#Tuan Juri a.k.a Pensyarah Pembimbing


 Situasi : Memancing ikan.


 Situasi : Mengorat awek. Tapi, tiba-tiba si jejaka ajak gadis-gadis cun ni bergaduh pulak. Haii. Lari tajuk tu.Mak Janda, Pak Duda dan Mak Dara
Penonton yang tak kering gusi melihat lakonan sahabat-sahabat mereka. :)
Kumpulan 3 : JUARA. :)Tahniah kepada kumpulan 4 yang berjaya mengendalikan aktiviti ini dengan jayanya. Terima kasih juga kepada ahli persatuan yang telah memberikan kerjasama yang baik. :)

1 ulasan:

ahsfantasy24 berkata...

lagi elok kalau bahasa di jaga.. (: